Americká armáda zakázala použití USB klíčenek a připojitelných disků

Aféra okolo WikiLeaks.org má první praktické dopady, zákaz použití USB klíčenek a jakýchkoli CD, DVD, klíčenek i dalších forem připojitelných médií.

Poněkud překvapující, že se k podobnému kroku dostal Pentagon až teď – pokud by něco podobného platilo již v minulosti, nedostaly by se stovky tisíc “utajovaných” dokumentů z “bezpečné sítě” Pentagonu do rukou WikiLeaks tak snadno.

“Cyber Control Order” nařizuje, podle Wired, “immediately cease use of removable media on all systems, servers, and stand alone machines residing on SIPRNET (název “bezpečné sítě” Pentagonu).  Právě díky “bezpečnému charakteru” SIPRNETu mohl Bradley Manning získat stovky tisíc “utajovaných” dokumentů a poskytnout je WikiLeaks. Stejně jako několik milionů Američanů, kteří k SIPRNETu mají přístup.

Padá tak iluze o tom, jak bezpečné jsou “bezpečné” sítě Pentagonu. Ty ostatně padly už před dvěma roky, kdy právě možnost používat diskety a vyjmutelné pevné disky napomohla tomu, že se v Pentagonu bezproblémově rozšířil nepříliš komplikovaný virus. Tehdy napadl stovky tisíc počítačů. Tehdy také Pentagon vydal podobný zákaz, aby ho v únoru tohoto roku zrušil – poté co zavedl “antivirová opatření” a vyčistil své vnitřní sítě.

A chvíli po odstranění zákazu vyvolaného viry Bradley Manning zkopírova stovky tisic “utajovaných” záznamů na CD, označil ho popiskem “Lady Gaga” a vše předal WikiLeaks. První z předaných informací zveřejnili WikiLeaks v rámci záznamů z Afghanistánu, další část (250 000 depeší) až nyní.