R.I.P. WikiLeaks, ať žije OpenLeaks

Uprchlíci z WikiLeaks, zejména rozčarováni “autoritářským” přistupem Juliana Assange a vývojem situace okolo WikiLeaks, se chystají spustit konkurenční službu pod názvem OpenLeaks

Podle švédského deníku Dagens Nyheter (”A new WikiLeaks” revolts against Assange) se s Assangem rozloučilo několik jeho dosavadních spolupracovníků. Plánují založit konkurenční službu pro zveřejňování citlivých vládních, firemních či náboženských dokumentů. Plány na OpenLeaks už existují několik měsíců. A vše by mělo být spuštěno už v pondělí.

Our long term goal is to build a strong, transparent platform to support whistleblowers–both in terms of technology and politics–while at the same time encouraging others to start similar projects,” říká jeden z organizátorů.

Podíl na vzniku OpenLeaks má i nespokojenost s tím, jak Assange řídí WikiLeaks. V  průběhu tohoto roku odehrála uvnitř WikiLeaks i malá vzpoura (viz ostatně i Unpublished Iraq War Logs Trigger Internal WikiLeaks Revolt na Wired.com a ještě zajímavější čtení v Wikileaks dissident to launch new website – najdete tam záznam chatu mezi Assangem a jeho pravou rukou, Danielem Domscheit-Bergem).

OpenLeaks by nemělo informace přímo zveřejňovat. Mělo by umožnit bezpečné anonymní přijetí a samozné zveřejnění nechat na dalších spolupracujících organizacích – OpenLeaks by tak zajistilo jenom onu tolik potřebnou anonymitu. Média´, neziskové organizace, odbory a další organizace by pak zajistily zveřejnění, včetně případné potřebné redakční práce.

Za OpenLeaks stojí Daniel Domscheit-Berg, který WikiLeaks opustil v září (viz The Only Option Left for Me Is an Orderly Departure a WikiLeaks leadership in crisis after disputes with founder Julian Assange) a fungoval zde i coby tiskový mluvčí (pod jménem Daniel Schmitt).. A byl pravděpodobně Assangeho “pravou rukou”. Na počátku OpenLeaks by mělo být partnerství s pěti celosvětovými novinami. A Daniel Domscheit-Berg zdůrazňuje, že nejde o “konkurenci”. Podle něj je princip OpenLeaks tak zásadně jiný, že o konkurenci jít nemůže.