Myslíte si, že nikdo nemůže naletět na podvodné kryptoměny zneužívající Jaromíra Jágra, Petra Kellnera či Andreje Babiše?

Čas od času se v reakci na články o záplavě podvodných webů propagujících podvodné kryptoměny ptáte, jak je možné, že na tohle někdo naletí. Nepovažujete to za reálné, ale skutečnost je ta, že lidé na to naletí běžně.  Tady máte jeden konkrétní příklad, který naštěstí dopadl jenom tak, že dotyčný zadal pouze své jméno, příjmení, e-mail a telefonní číslo.

2020-01-03 08_20_35-dotaz kolem podvodného webu - daniel@justit.cz - JustIT.cz Mail.png

V Je bezpečné dávat telefonní číslo Facebooku? K čemu se využívá na Internetu telefonní číslo? je řeč nejenom o tom proč chce Facebook vaše telefonní číslo, ale o telefonních číslech vůbec.  Než někam do nějakého políčka pro telefon napíšete to svoje, tak se vždy zkuste pořádně zamyslet.

Ve výše uvedeném případů pánovi (prozatím) jenom volají a chtějí mu něco prodat (mimochodem noviky.cz je překlepová doména pro novinky.,cz a patří starému známému doménovému spekulantovi Pavlu Šimonovi).

Může ale dojít i na snahu zkusit využít m-platby pro okradení (Jak na mobilním telefonu zakázat m-platby).  A protože jim dal i e-mail, tak je dost jisté, že se značně zvýší záplava spamu v jeho poštovní schránce.

V kombinaci s tím, že znají jeho jméno, příjmení i telefon, je to navíc dobře využitelné pro velmi cílené snahy od další podvody.

PS: Onen konkrétní podvod s Jaromírem Jágrem je popsaný v  Jaromír Jágr a Novinky.cz zneužívány v podvodné reklamě na investice. Naletíte, přijdete o peníze.