Google+ skončil. Jeden další postřeh z mizejících sociálních sítí

V Přestávám si platit Buffer. Hlavně ale pár postřehů ke konci sociálních sítí je jeden z postřehů ke konci sociálních sítí – tedy hlavně k tomu, že někdy před týdnem Google vypnul API pro Google+ a tím pádem přestalo být možné na tuhle síť vkládat příspěvky jinak než ručně (a v dubnu Google+ vypne kompletně). Mám k tomu ještě jeden zajímavý postřeh, který má trochu větší přesah.

Ze dne na den jsem přestal používat Google+.Žádné vkládání příspěvků, žádné podívání se na upozornění, žádná mobilní aplikace (tu jsem ale nepoužíval nikdy, před lety byla tak šíleně nepoužitelná, že jsem ji už nikdy poté nespustil).

Chvíli jsem si myslel, že mi snad bude tahle sociální síť chybět, ale má to dost zajímavý výsledek. Nechybí a její zrušení je určitým způsobem pozitivní věc. Úleva, o jednu starost méně. Když sdílím nové věci, nemusím řešit Google+, nemusím se zajímat o to jestli tam někdo něco napsal. Zmizela starost o můj osobní profil, stejně tak jako o Stránky (profily) patřící k mým aktivitám.

2018-12-02 08_58_54-Clipboard.png
Odkud na @365tipů přicházejí lidé, podívejte se na refererové statistiky. Linkedin tam není, protože by nešlo poznat od vodorovné osy

Hodně je to dané tím, že Google+ umírá už tak dva až tři roky, přínos byl mizivý, v návštěvnosti to sice pořád bylo výrazně lepší než Linkedin (to má vlastně opravdu skoro nulový přínos), ale tak málo, že jsem už poslední rok uvažoval o tom, že to tak jako tak vypnu.

Celé to ale tak trochu přivádí k myšlence, že vlastně i ty ostatní sociální sítě jsou v řadě případů jen zbytečná komplikace. Linkedin zcela určitě, přínos nemá žádný, aktivně to v Česku používá minimum lidí, návštěvnost to nevytváří (a zakázky přes to taky nezískáte). Facebook je kompletně zpoplatněný a dosah má tak mizivý, že je to jedna velká bída. Jediné co zůstává jako zajímavé je Twitter (skvělý zpravodajský zdroj) a Instagram s Pinterestem (protože se tam člověk chodí dívat na pěkné věci, ne proto že by tam dělal marketing – u Instagramu to ani nejde, neumožňuje odkazy, takže pro obsahové weby je příliš komplikovaný).

POZNÁMKA: Sociální sítě se ostatně více a více stávají mizející záležitosti – důvod jsou Příběhy (Stories).  Prostě to na co jsme my staří zvyklí, že obsah zůstává věčně, přestává být “normální”.

A ano, asi jste si mohli všimnou, že POOH.CZ ožil. Můj letitý blog co také trochu stihl skoro umřít (a začal znovu od prázdného obsahu) má s koncem sociálních sítí nový důvod existovat.

TIP: Ke konci Google+ je dobré prostudovat Co všechno vás čeká před zrušením Google+. Kompletní postup až po smazání Google+ Stránky i případného Účtu značky

PS:  Ano, další co postihne omezení je Linkedin. Prakticky nulová návštěvnost znamená, že z Buffer ho dnes vyhodím.  Z Pooh.cz a @365tipu ale bude docházet ke sdílení článku při vydání.