Facebook Messenger má novou podobu. Zjednodušenou. Původní problémy neřeší.

Messenger už od října postupně uživatelům přináší novou zjednodušenou podobu (viz Facebook Messenger konečně přichází v nové podobě.) Facebook změnu oznámil na počátku roku s tím, že stávající Messenger je příliš komplikovaný. Nová podoba to má řešit a zároveň také pomoci proti odlivu uživatelů Facebooku (i Messengeru) na jiné platformy (WhatsApp, Instagram zejména).

Jediná zásadní změna v novém Messengeru je konec devíti záložek – existují pouze tři a tato část Messengeru je vlastně jediná, kde došlo k nějaké změně. Vítané, ale nijak zásadní – plochý design, nevýrazné prvky, celé to působí zmateně.

2019-01-19 07.56.55.png

Zbytečné Příběhy/Stories, které se Facebook snaží marně prosadit. Pochopitelně všudypřítomná reklama.

Na každém člověku/Skupině můžete podržet prst (nebo posunout vlevo) – zobrazí se cosi s třemi čárkami, zvoneček a odpadkový koš. Ten jediný je jasný co vlastně dělá. Celé to mohli rovnou nechat zobrazit jako menu (což dělají ty tři čárky).  Stejně podivné je posunutí vpravo  – foťák, sluchátko a kamera vybízejí jen k odhadům jaký je rozdíl mezi foťákem a kamerou.

2019-01-19 07.57.09.png

Druhá záložka opět Příběhy, ještě větší. A ve zbytku snaha trikem přimět vás k pozvání nových lidí.  Při prvním otevření je to nefunkční záložka. Až později Facebook přestane vnucovat “Invite People” a zobrazí vám tam aktivní lidi.

2019-01-19 08.53.58

Otázkou tady bude, co chtějí říct tou ikonkou s rukou a jak to máte používat.  A zda tím náhodou nezpůsobíte něco, co nechcete.

Objevovat, Díky, fakt ne

Třetí – Discover – by měla sloužit k objevování. Tady Facebook stále nechápe, že Messenger má sloužit ke komunikaci mezi lidmi – důvod proč vyhrává WhatsApp (ale nakonec i Instagram).

2019-01-19 07.57.32.png

Pohled na váš profil se vlastně nijak nezměnil. Jen připomínka toho, že bohužel tuto obtížně použitelnou aplikaci by také měly používat firmy pro komunikaci se zákazníky – to je dlouhodobě něco co Facebook nezvládá zprostředkovat v přijatelné podobě.

Co se vlastně nezměnilo

Zásadní problém Messengeru ale zůstává. Samotné chatování s lidmi totiž žádné změny nepřináší. Jedinou, vyvolání chatu je v nové podobě a je tam vidět jak špatně funguje zvolené UI. Po pár dnech už budete vědět, že nevýrazné OK umístěné nesmyslné vpravo nahoře je cesta jak pokračovat dál.

2019-01-19 07.57.50.png

V tomto kroku narazíte i na další poměrně zásadní problém – zahájení konverzace nabízí hlavně lidi, se kterými jste nikdy nechatovali. Opět nepochybně záměr, ale z hlediska použitelnosti smysl nedává. Nemůžete navíc procházet všechny lidi, je to jenom jedna a kousek obrazovky – prostě musíte použít hledání.  Pokud kliknete do vyhledávání tak opět narazíte na nedodělek, nezobrazí se klávesnice, musíte tam kliknout ještě jednou.

Je tu mimochodem ještě jedna záhada, dokud nikoho nevyberete, je vpravo nahoře zámeček. Můžete ho přepínat mezi aktivním a neaktivním, ale co dělá, to se nedozvíte.

 

2019-01-19 07.58.01.png

Samotné chatování zůstalo stejné. Ten největší problém v podobě miniaturního okénka kam musíte začít psát se nijak nezměnil.  Stále je navíc obalené spoustou podivných ikonek.

Ony čtyři tečky vlevo jsou například v této částí Messengeru zcela zbytečná funkce.  Ikonka foťáku a obrázku je také slučitelná do jedné ikonky a ikonka mikrofonu má ve skutečnosti správné místo uvnitř chatovacího prvku.

Proč jsou tam dvě ikonky s jakýmisi emoji také zůstává otázkou – ta zcela vpravo tam opravdu dává jen ten obličej mimozemšťana (a dá se držet aby byl větší). Co to znamená, to nikde vysvětlené není. A nic jiného to neumí.

2019-01-19 07.59.51.png

A když už se vám podaří trefit (za jízdy v autobuse je to vůbec nejlepší to zkoušet) tak se to jenom velmi mírně rozšíří.

Vyhledávání nevyhledávání

Jedna z největších zhůvěřilostí je vyhledávání. Ono totiž nevyhledává v textech zpráv. Nejprve musíte začít hledat aby se vám zobrazilo nové vyhledávací políčko, do kterého můžete konečně napsat co hledáte v textech.

2019-01-19 08.47.27.png

Message Requests?

Měli byste vědět (a je to tak už dlouho), že existuje “žádosti” (Message Request) – někdo vám chce poslat zprávu a nemáte ho v přátelích nebo Facebook prostě dojde k názoru, že vám zprávu poslat nemůže. Tyhle “zprávy” nedostanete a ani se o nich většinou vůbec nedozvíte (upozornění na ně Facebook už několik let prostě neposílá).

V Messengeru je ale také hned tak neuvidíte – celé se to nepochopitelně schovává v People/Lidé (prostřední záložka) -> ikonka přidání kontaktů (Add Contacts). Tam najdete Requests/Žádosti.  Ani v novém Messengeru se v tomto hohledu nic k lepšímu nezměnilo.

2019-01-19 09.07.11.png

Tahle část Messengeru je dost zábavná i tou spodní částí – doporučuje vám tam lidi, kterým byste měli poslat žádost o chat. Jsou tam ale lidi, se kterými už dávno chatujete (dokonce i pár minut předtím, než jsem pořídil tenhle screenshot). To nevymyslíš.

A dobré vědět, že to Filtered Messages jsou zablokovaní lidé – těm jste v minulosti neschválil žádosti o zprávu nebo je zablokovali samostatné (na Messengeru, Facebooku se to netýká).

Messenger je povinný

Stále se také nic nezměnilo na tom, že pokud máte Facebook, tak Messenger je prostě povinný. Nemůžete ho vypnout, odstranit, znemožnit lidem aby vám posílali zprávy.

TIP: Můžete ho ale mít bez Facebooku. O tom více v Jak zrušit účet na Facebooku a ponechat si pouze Messenger? Jde to? Ale pozor, šmírování Facebookem se tím nezbavíte a budete tam stejně mít profil. Stínový.

Co možná nevíte

V Nastavení (přístupné přes váš Profil) je Data Saver – ten je pochopitelně vypnutý, takže si ho zapněte.

Také je tam možnost vypnout a zapnout integraci se SMS v telefonu. Tohle rozhodně vypnout, opravdu nechcete, aby si Facebook stahoval všechny vaše SMS. Popravdě vůbec nechcete, aby Messenger měl přístup ke kontaktům – to se tam také zapíná a vypíná.  O tom ostatně viz třeba i Jak synchronizovat kontakty z Instagramu do Messengeru. A proč to nedělat

2019-01-19 09.01.29.png

TIP: Je Messenger bezpečný? Odpověď najdete v Jsou zprávy na Facebooku (Messengeru) skutečně soukromé a v bezpečí?