Můžete věřit ZmenAdresu.cz? Za sebe říkám, že poté co spamuje a v mailu podvádí, že věřit nemohu.

Dorazil spam. V některých případech začíná “reaguji na Váš inzerát na stránkách bezrealitky.” v jiných jenom “reaguji na Váš inzerát nemovitosti. “. Podvoduvádění v omyl, protože žádný inzerát nejspíš nemáte (nemám ho ani na jedné z adres, kam mail dorazil). Zároveň klasické porušení zákona, nevyžádaná obchodní sdělení jsou totiž zákonem zakázána.

2018-08-21 07_43_39-Tým - ZměňAdresu.cz.png

Odesílatel, Jiří Jonas, je (teoreticky) skutečná osoba. Alespoň je uveden na webu, včetně totožných kontaktních údajů. Samozřejmě, u někoho kdo masivně porušuje zákon, podvádí a uvádí příjemce e-mailu v omyl takováto osoba vůbec nemusí existovat.

Spam je přitom rozesílán přes MailChimp, takže tady ZměňAdresu.cz jasně ukazuje, že jakékoliv dodržování zákona je jim ukradené,v četně podmínek MailChimpu. Což u realitní kanceláře (nebo někoho kdo chce řešit prodej vaší nemovitosti) není dobrá reference.

2018-08-21 07_39_47-Doručená pošta - daniel@justit.cz - JustIT.cz Mail.png

Oni jsou to ale vůbec vtipálci. V mailu totiž tvrdí, že “nejsou realitní kancelář”. Na webu ale uvádějí “Jsme přesvědčeni, že je možné poskytovat služby realitní kanceláře rychleji, transparentněji a za skvělou cenu. Spojte se s námi a získejte tak partnera, který vás neošidí.” Včetně toho, že jsou členy Realitní komory České republiky.

Takže ano, možná při hraní slovíčky “nejsou realitní kancelář”, ale stále chtějí dělat totéž.  A to o “neplacení provize” nijak relevantní není.

Přidejte k tomu i to, že v níže uvedeném spamu zmiňují jasného konkurenta (bezrealitky) a můžete tak začít přemýšlet nad tím, co na to říká nekalá soutěž.  A pro, po zkouknutí všeho, není možné podnikat eticky, čistě a bez porušování zákonů.

2018-08-20 19_26_13-Doručená pošta - 365tipu@gmail.com - Gmail.png

Kde k mailům ZmenAdresu.cz přišli? Nejspíš si je někde koupili (nebo si koupili přes někoho přímo rozeslání) – dorazilo to jak na moji hlavní e-mailovou adresu, tak na e-mail @365tipu. Pochybuji, že by se věnovali sbírání e-mailů na webu pomocí robotů, ale i to je alternativa.

Tady je užitečné čtení v Jak správně (technicky, lidsky i legálně) sbírat maily pro databází uživatelů a rozesílek a už roky platí (GDPR na tom nic nezměnilo), že si nemůžete nakupovat e-maily ani rozesílky e-mailu od třetích stran.  Uděláte-li to, tak většinou dopadnete právě takhle. A na vašem “partnerovi” si nakonec nic nevezmete, bývá dobře schovaný za bílým koněm  nebo někde mimo jurisdikci.

Jak to celé vysvětluje Jiří Jonas?

Jiří Jonas na dotazy e-mailem odpověděl s tím, že e-maily sbírali z inzertních serverů a co se týče mých, tak je opsali z @365tipu.cz. Nevysvětlil ale proč v oslovení bylo cosi o tom, že (právě) @365tipu má snad inzeráty na bezrealitky.

Vlastně ani nijak nevysvětlil, jak si představuj to, že v rozporu se zákonem nasbírají na Internetu e-maily a ty použijí pro rozeslání nevyžádaného obchodního sdělení.

Snad se dá alespoň věřit slibu, že přehodnocují způsob komunikace a v mailingu již nebudou pokračovat.

TIP: Spam je všudypřítomný a nezastavitelný. V Česku ho hlaste ÚOOÚ. Pokud vám tedy dorazil Spam od ZmenAdresu.cz, tak vůbec na nic nečekejte a předejte ho Úřadu.