Sedm věcí, které musíte udělat na Linkedin na konci roku

V Seven Things You Must Do On LinkedIn At The End Of Each Year si Forbes vymyslel, ale opravdu zcela vymyslel, sedm věcí, které musíte (to je na tom nejpikantnější) udělat na Linkedin in konci roku. Je to zábavné čtení.

Aktualizujte vaši fotku je něco co dělat nemusíte vůbec. Na Linkedin je jedno, co máte za fotku. Jsme v Česku, Linkedin tu aktivně používá asi 150 tisíc lidí, zhruba ten samý počet se tam podívá jen občas. Jinak je Linkedin plné pár stovek tisíc mrtvých účtů a jediný kdo se tam zoufale snaží jsou personalisté. Mít dobrou a aktuální  profilovou fotku na sociálních sítích samozřejmě nikdy neuškodí, ale na Linkedin je tu zcela jedno.

Udělejte si revizi vašich údaje je další “co musíte udělat”. Souhlasím, udělejte to, ale jenom pokud zoufale hledáte práci a myslíte si, že vás Linkedin zachrání (nezachrání). Nebo to udělejte, protože Linkedin je užitečné jako digitální CV. Nemá to ale nic společného s koncem roku.

Aktualizujte aktuální zkušenosti je něco, co v Česku vůbec neřešte, nikdo na Linkedin neřeší “zkušenosti”. České profily mají stěží vyplněné obvyklé položky co patří do CV. “Exciting wins and new skills” jsou americký způsob života, tady po nich neštěkne ani pes.

Přidejte si multimédia? Vážně? Na Linkedin? Web, který dodnes nedokáže přidat víc fotek k příspěvku než jednu a jakékoliv přidávání čehokoliv je loterie? Líp uděláte, pokud čas na tohle “rezervovaný” věnujete  vytvoření dobrého osobního blogu. Bude víc živý, než váš profil na Linkedin.

Zaznamenejte, čeho jste dosáhli je další typicky americká rada. Samozřejmě, můžete vyplňovat  všechny ty kurzy, ocenění, jazyky, (sic) patenty a certifikace, ale … proč na konci roku? Pokud něco takového máte, tak jste to už určitě vyplnili. Je dobré to tam mít, byť to nepřinese vůbec nic. S koncem roku tohle nemá nic společného.

Přehodnoťte vaši účast ve Skupinách je jedna z mála dobrých rad, kdyby se Skupiny mezitím nestaly nepoužitelnými a akvizice Microsoftem z Linkedin neudělala další z těch nejzbytečnějších webů. Ne že by Skupiny nebyla jednou z mála (no, pardon, jedinou) použitelnou funkčností na Linkedin, ale jsme v Česku a pokud chcete sbírat bobříky komentování na Linkedin, tak žijete v minulém desetiletí.

Aktualizujte své kontakty je jedna z mála dobrých rad, ale tady platí, že pokud tohle neděláte vždy a okamžitě, tak děláte něco špatné. Pak tady ale bohužel platí, že Linkedin vaše kontakty k smrti neradi ukazují komukoliv dalšímu, takže je můžete aktualizovat jak chcete, ale nejspíš se k nim stejně nikdo nedostane.Ale o tomhle je řeč už v Když už máte profil na Linkedin, ujistěte se, že vás lidé budou moci kontaktovat

Osobně bych k sedmi výše uvedeným bodům přidal ještě pár bodů, podstatně zásadnějších.

Především pozor na soukromí, Linkedin to mělo vždy na háku, takže pokud jste podhlehli a svěřili jim kontakty z telefonu, tak to byl hodně špatný nápad. Viz Jak z Linkedin smazat importované (synchronizované) kontakty? a hlavně viz Linkedin, Facebooku, nikomu nedávejte heslo ke své poštovní schránce

Vypněte si v mobilu všechna upozornění a stejně tak v Linkedin. Nemá smysl s nechat spamovat. Bohužel tohle budete muset dělat znovu a znovu, protože Linkedin vám to bude kazit. Viz Nenechte se spamovat Linkedin, vypněte si tu záplavu zbytečných e-mailů

Než vlastní profil, postarejte se o aktualizaci firemního profilu. Prospějete tím daleko více, protože tenhle profil budou zkoumat novináři. Ale také zájemci o prací. Pokud stojí za houby, budou mít pocit, že vaše firma stojí za houby. Viz Má naše společnost být na Linkedin? K čemu je vlastně Linkedin?

Co dodat k tomu co vyplodil Forbes? Klasicky, webový americký Forbes je prostě záplava obsahu generovaného pro linkbaiting a clickbaiting. Stejně jako tenhle text, abych pravdu řekl. Jde jim jenom o to, aby ovlivnili co nejvíce těch, co potřebují jiné, aby věděli jak mají žít. Žádné věci založené na reálných věcech tam nečekejte, jde o to napsat věci tak, aby se co nejvíce líbily, četly a sdílely. Čas od času tam vyjde něco dobrého, ale posledních zhruba pět let jenom výjimečně.