Sony obnoví část PlayStation Network služeb, stále ale není jasno zda došlo k úniku čísel kreditní karet

Sony obnoví některé PlayStation Network služby příští týden – hráči budou moci opět hrát, přístupná bude opět Qriocity, hudební služby, seznamy přátel, chat a možnost půjčovat si filmy.

Kaz Hiray, Sony executive deputy president, na tiskové konferenci v Tokiu nabídl “nejhlubší a nejupřímnější omluvu” za dvou týdenní výpadek PlayStation Network a omluvil se i těm, jejichž osobní informace byly kompromitovány. Úspěšný útok neznámých hackerů jim přinesl přes 77 milionů osobních informací a nedořešena zůstává otázka zda došlo (či nedošlo) k úniku čísel kreditní a platebních karet. Sony uvádí, že tyto informace byly kódovány a k úniku dojít nemělo. Neznámí hackeři nicméně nabízejí miliony čísel z PSN na černém trhu.

This criminal act against our network had a significant impact not only on our consumers but our entire industry,” uvedl Hirai. “These illegal attacks obviously highlight the widespread problem with cyber-security.

PSN a Qriocity služby byly kompletně přesunuty do nového datového centra, zavedena řada nových bezpečnostních opatření, včetně dodatečných ochran pomocí firewall, posílení šifrování a monitorování. V rámci společnosti vznikla i nová pozice šéfa pro informační bezpečnost, podléhající přímo CIO Shinji Hasejima. Uživatele PSN čeká povinná změna hesla a pravděpodobně i požadavky na ověření identity.

Jako “odškodné” za problémy Sony nabízí kampaň “Welcome back” (Vítejte zpět) – 30 denní předplatné PSN a nabídku software ke stažení zdarma. Podobná nabídka je k dispozici pro uživatele služby Qriocity.