Android telefony vaši polohu neukládaji, rovnou ji posílají Google v rámci globální wardriving aktivity

Wall Street Journal (Apple, Google Collect User Data) upozorňuje, že Google Android sice informace o vaší pozici neukládá v telefonu ani na disku vašeho počítače. Místo toho je rovnou odesílá Google.  Vzniká tak masivní databáze WiFi bodů po celém světě

WSJ vychází ze zjištění Samy Kamkara, která zjistil, že jeho HTC telefon s Androidem, “každých několik sekund zjišťuje polohu” a “několikrát za hodinu odesílá informace Google. Přenáší jméno, umístění a sílu signálu dostupných WiFi sítí a navíc i unikátní identifikátor telefonu.

Google využitím milionů telefonů s Androidem buduje masivní databází WiFi zařízení po celém světě. Samy Kamkar na samy.pl/androidmap umožňuje do této databáze vstoupit a podle MAC adresy zjistit, jestli se (třeba zrovna ten váš) WiFi router v databázi objevil. Data v masivní databází pocházejí i ze sběru dat v rámci Street View (viz Google wardriving?)

Příklad dat uložených v databázi:

"latitude": 50.0995074
"longitude": 14.5180814
"country": "Czech Republic"
"country_code": "CZ"
"region": "Prague"
"county": "Prague"
"city": "Prague 9"
"street": "Pod hloubětínskou zastávkou"
"street_number": "13-15"
"postal_code": "190 00"
"accuracy": 24.0

Stejně jako u Apple je zde problém s ochranou soukromí – Apple sbírá data z WiFi a mobilní sítě, Google pouze z WiFi – v obou případech ale data obsahují polohu mobilního telefonu. Apple data ukládá v telefonu a kopii na disku uživatele, Google je shromažďuje pouze ve svých databázích – první případ je problematičtější, protože data jsou z telefonu i počítače snadno získatelná kýmkoliv, druhá příklad (Google a jeho databáze) “až tak” problematický není, ale záleží na tom, zda jsou data zbavena onoho unikátního identifikátoru telefonu.

V obou případech je z hlediska ochrany soukromí nutné aby uživatelé o těchto aktivitách byli informování. A aby se děly s jejich souhlasem – a pro ty co nechtějí aby něco takového probíhalo, musí existovat možnost tuto funkčnost vypnout. A navíc možnost jak docílit smazání všech dat, která takto doposud vznikla.