Google zaútočil na Facebook změnou podmínek použití API pro přístup ke kontaktům

Google provedl malou změnu v podmínkách užívání API (aplikačního rozhraní) pro přístup ke kontaktům. Nově požaduje, aby jakákoliv služba či aplikace používající API k získání kontaktů umožňovala svým uživatelům totéž.

5.8. Google supports data portability. By accessing Content through the Contacts Data API or Portable Contacts API for use in your service or application, you are agreeing to enable your users to export their contacts data to other services or applications of their choice in a way that’s substantially as fast and easy as exporting such data from Google Contacts, subject to applicable laws. (Terms of Service)

Není příliš složité si tuto změnu vyložit i jako útok na Facebook a nemožnost získat z Facebooku kontakty – tedy informace o vašich přátelích. Jakkoliv nedávno Facebook zpřístupnil uživatelům možnost stáhnout si jejich Facebook data (viz Stáhněte si svůj kompletní Facebook profil – návod), právě Kontakty chybí. Jediné co uživateli Facebook ve stažených datech nabídne je seznam přátel – bez dalších informací a dokonce i bez odkazu na jejich Facebook profil.

Google zaútočil na Facebook změnou podmínek použití API pro přístup ke kontaktům

Přitom je to právě Facebook, který věnuje velké úsilí tomu, aby do vašeho Facebook účtu bylo možné získat data z vnějších zdrojů – včetně importu kontaktu z Google (kde Facebook neváhá si vaší Google Mail adresu zapamatovat jednou provždy a opakovaně ji používat). Ostatním službám přitom pravidelně a opakovaně v čemkoliv takovém brání – stačí vzpomenout na zablokování Twitteru a jeho služby umožňující zjisit, kteří vaši přátlé jsou také na Twitteru.

Změna pravidel Google ale není až tak dobrou zprávou jak se může stát – znamená změnu v politice otevřenosti Google a bere si uživatele jako rukojmí. Ten nemůže ovlivnit Facebook a jeho uzavřený charakter, tedy jedině tak, že by ho nepoužíval.