čTečka je aplikace na čtení Covid Pas QR kódu. Jak vypadá a proč je jméno zásadní problém

čTečka je aplikace na čtení QR kódu z CovidPASSů (nebo Covid Pasů, záleží jak to chcete brát). V App Store už je, v Google Play podle všeho ne (tedy alespoň v [15.06.21 20:09]). A až se ji budete pokoušet získat, tak přes “čtečka” nejde najít. Respekive najde vám to tak nějak stovku čteček QR kódu. Prostě klasicky nikdo z tvůrců nemyslel hlavou.

Ale na to jsem už v Česku asi zvyklí. Stejně jako na to, že na dotaz položený NAKIT na Twitteru proč se to takhle nevhodně jmenuje nikdo neodpovídá.

čTečka umí pouze přečíst QR kód co máte na potvrzení o očkování – ten kód co by měl teoreticky fungovat napříč Evropou, ale ani tomu vlastně nemůžete věřit.

Pokud se divíte proč je potřeba extra aplikace na čtení něčeho tak obyčejného jako QR kód tak je to prosté. To co máme na certifikátech neobsahuje nic volně čitelného a je potřeba nejenom přečíst, ale poté z “rozbalit” a poté získaný JSON převést do čitelné podoby.

PS: Nechal jsem tam datum narození, to stejně najdete na záplavě míst po Internetu, takže si ho klidně užijte 🙂

PPS: Ano, píše to anglicky, změnit to nejde. Obvyklý nešvar aplikací, které se tupě řídí nastavením telefonu a ignorují i ty nejzákladnější věci. Sice to má ozubené kolečko (vpravo nahoře) pro Nastavení ale je tem jenom odkaz na Help/Nápovědu a na Privacy/Soukromí (tedy to co vidíte na posledním screenshotu)