Na Facebooku ožil letitý řetězový dopis o “napadání účtů hackery”.

Letitý řetězový dopis je zpět. Říkat mu hoax je v tomto případě nepříliš správné, je to založené na skutečnosti – kdokoliv může vzít vaši profilovou fotku, jméno a příjmení a založit nový účet co bude vypadat jako ten váš.  Pokud si nechráníte soukromí a máte viditelný přehled přátel, tak poté může oslovit vaše přátele s “založil jsem si nový účet” nebo “Facebook mi ho zablokoval” a dostat se tak mezi vaše přátele pod vaší Facebookovou identitou.

2020-07-29 08_47_55-všechny účty - Facebook Search.png

Jak se bránit? Čtěte dál.

2020-07-29 08_48_26-NEMÁM v plánu otevírat ŽÁDNÝ nový - Facebook Search

Především, tohle není hackernení to hacknutí vašeho účtu.  Znamená to i to, že je jedno jestli máte nebo nemáte účet chráněný dvoufaktorem (což rozhodně mějte). Tohle je prostě kopie vašeho účtu.

Což je také jediná obrana.  Už někdy v roce 2017 je tohle vše popsané v Co dělat, když někdo vytvořil kopii mého profilu a oslovuje moje přátele na Facebooku? To proto, že vytváření kopií profilu a oslovování přátel je letitý nástroj zlodějů – pokud se totiž vaše přátele okrást.  Nejčastěji to bývá pomocí mobilních nákupů, o tom viz ozor na útoky na Facebooku! Nikdy neposílejte nikomu kód, který vám přijde přes SMS

TIP: Jak nastavit soukromí na Facebooku? 22 kroků, které soukromí stejně nezajistí je důkladný návod jak bezpečnější používat Facebook.

To že si na Facebook pověsíte kopii toho řetězového dopisu tomu samozřejmě nezabrání.  Nic nebrání zlodějům si to na účet pověsit taky. Tak nebuďte za hlupáky.