Účtenkovku si do mobilu nepouštějte. Chce práva, která rozhodně nemá mít

Ministerstvo Financí se chystá spustit jednu z nejdražších a nejzbytečnějších loterií v historii České republiky. Aplikaci Účtenkovka si můžete stáhnout z Google Play a začít tak zkoumat, kde tesař nechal díru.  Pozor si ale hlavně dejte na to, že tahle aplikace chce právo, které rozhodně nemá mít.

ID zařízení a informace o hovorech (čtení stavu telefonu a identity) jen tak někomu a něčemu do ruky nedávejte.  Účtenkovce už vůbec ne. To jaký má váš telefon unikátní identifikátor zcela jistě nepotřebují provozovatelé aplikace vědět.  Stejně jako řadu dalších informací, ke kterým se takto dostane.

Asi ani nepřekvapí, že odkaz na Privacy Policy/Pravidla na ochranu soukromí z Google Play na žádná pravidla nevedou.  Druhý extrémně dobrý důvod, proč tohle nahlásit Google.  To kam odkaz vede, tedy www.uctenkovka.cz také žádná Pravidla ochrany soukromí nenabízí.

[02.10.17 13:46] V Google Play je verze 1.0.1 – už nevyžaduje nadbytečné právo, Pravidla na ochranu soukromí jsou stále v nedohlednu. Řeší nejspíš i část z nefunkčností:

  • Odstranění nepotřebných oprávnění aplikace.
  • Odstraněna omezení při zadávání hesla.
  • Odstraněna omezení registrace jména a příjmení.
  • Drobné úpravy textace.
  • Opravy renderovacího jádra, způsobující pád aplikace.

[05.10.17 10:49] Provozovatel Účtenkovky po třech dnech odpověděl na dotazy. Čtěte v Účtenkovka doplní Pravidla na ochranu soukromí. Na dotazy zjevně nejsou zvyklí